zaterdag 27 augustus 2011

Deepak Chopra

Vandaag herlas ik een stukje uit het boek "de zeven spirituele wetten van succes" van Deepak Chopra.

Ik was op zoek naar de tekst over "zelfverwijzing".

Zelfverwijzing betekent dat ons innerlijke punt van referentie onze eigen ziel is, en dat niet de objecten om ons heen dat zijn.

Dit staat als het ware haaks tegenover "objectverwijzing".

Bij objectverwijzing laten we ons beïnvloeden door objecten buiten het eigen ik, daar vallen situaties, omstandigheden, mensen en dingen onder.
Er wordt bij objectverwijzing voortdurend gestreefd naar de goedkeuring van anderen. Ons denken en gedrag worden bepaald door de reacties die we verwachten. Objectverwijzing is dan ook gebaseerd op angst.

Dat laatste (goedkeuring wensen door anderen) zit bij ons vaak "diep ingebakken". Op ons pad, komen we vaak (als ons eigen ontwikkelingsproces) situaties tegen, waarin het een uitdaging is (en daardoor zo moeilijk) om werkelijk te doen "wat ons hart ons ingeeft", soms keer op keer.

Het kan zijn dat het dan zinvol is om juist de dingen te doen die werkelijk diep uit ons zelf komen, terwijl we het risico lopen dat anderen dan zeggen:"dit had je niet moeten doen, dit wordt niet gewaardeerd, laat me maar zitten waar ik zit, laat me maar met rust".
Het lijkt dan in tegenstelling te staan tot "respect hebben voor de ander", alsof je eigen belangen voorop gesteld zouden worden, terwijl eigenbelang hier niet in het geding is. (eigenbelang kan hier zelfs wel eens haaks op staan, je kan bovendien behoorlijk hierom afgewezen worden!.

In werkelijkheid kan het zijn dat "uit het diepste van het hart, vanuit de werkelijk juiste intentie, de juiste dingen gedaan worden, die binnen het ontwikkelingsproces van de ander zelfs als -vervelend- ervaren kan worden, of als inbreuk.
In werkelijkheid wordt er geen inbreuk gedaan, indien vanuit een werkelijk liefdevolle intentie aandacht wordt gegeven of gehandeld.

Mensen komen elkaar altijd tegen in elkaars ontwikkelingsproces.

Yvonne Mooijman


Terug naar weblog persoonlijke ontwikkeling

Geen opmerkingen: