donderdag 10 januari 2013

Naïviteit .... in oorsprong de eigenschap van vertrouwen


Vandaag was een droevige dag van afscheid nemen ............

Naïviteit .......  in wezen het pure ...  het nog zuivere ...  het in oorsprong aanwezige vertrouwen in je naaste omgeving nog weten vast te houden … een in oorsprong hele prachtige zuivere eigenschap!

Het is een nog “weten” dat het “zou horen te kunnen en zijn” om “je partner / je omgeving / de maatschappij, voor de volle 100% te moeten mogen vertrouwen” en er van uit durven gaan dat welke ander dan ook  “met volledig respect integer met je om zou dienen te gaan.”

Het lijkt soms de omgekeerde wereld, een wereld waarin “-we-” het “ongebruikelijker vinden” dat iemand naïef is en het gebruikelijker vinden dat de realiteit kan zijn dat mensen ten koste van anderen leven, alsof het de norm zou zijn en dat een houding van niet-integer zijn zou rechtvaardigen dat mensen maar niet meer het volste vertrouwen zouden mogen hebben in hun omgeving en ze dus hun naïviteit maar zouden dienen te verliezen.

Naïviteit wordt te vaak als een zwakte gezien terwijl het in oorsprong de oer-kracht van onze bron vertegenwoordigt!

Ik heb naïeve mensen kunnen meemaken en ervaren, ze waren in staat zeer veel "te herkennen",  naïef staat zeer beslist niet gelijk aan dom, echter hun vertrouwen kon zeer ernstig geschaad worden.

Helaas is het een realiteit dat integriteit niet alom aanwezig is …...
Helaas is het een realiteit dat mensen op een gruwelijke manier de dupe kunnen zijn van wat mensen om hen heen doen en uithalen indien ze niet integer zijn …

Het doet me pijn om dan als conclusie te horen als zou naïviteit iemands “zwakte" zijn....! 

Het is juist niet iemands zwakte ... het is de zwakte van hen die mogelijk niet integer wisten te zijn .... waardoor iemand op zijn "meest kwetsbare plek" geraakt kon worden.


Eigenlijk is de aanwezigheid van oprechte naïviteit nog een prachtig aanwezig oergevoel, een nog werkelijk in contact staan met een "oorspronkelijk weten” hoe het leven zou dienen te zijn en daar (nog) naar leven …. een weten dat wij allen alle mogelijkheden in ons hebben om integer te kunnen zijn, waar helaas niet iedereen meer gebruik van weet te maken.

Tot integriteit is iedereen in staat, echter niet ieder kiest er voor in die staat te leven ...

Soms worden mensen de wanhoop in gedreven, wordt de belevingswereld en het vertrouwen in een goede afloop ernstig tot soms helemaal verstoord.

......

Mijn aandacht gaat uit naar hen die nog in staat bleken naïef te kunnen zijn …
die zich daardoor in of op de weg van wanhoop bevonden …
en naar hen die als nabestaanden achterbleven in een wereld waarin  
naïviteit en oprecht vertrouwen in de mede-mens weer de plek en waardering terug zou mogen krijgen die het werkelijk verdient!

Vandaag was een droevige dag van afscheid nemen  ....................................................     ......

© Yvonne Mooijman

1 opmerking:

Anoniem zei

Dank u !