zaterdag 4 juni 2011

Vriendschap - liefde - relaties -2

“Nee leren zeggen”, “niet aan alle verwachtingen hoeven voldoen en toch vrienden kunnen zijn”, hoe doe je dat nou?

Eén van de belangrijkste dingen die ter sprake komen in de coaching, is het feit dat we allemaal ons "eigen proces" doormaken, ons eigen persoonlijk ontwikkelingsproces, waarin we ieder voor zich die dingen tegen komen die het ons mogelijk maken om krachtiger te worden.
Meer onszelf te worden, en dan bedoel ik "onszelf" in de meest liefdevolle / volmaakte vorm.

We hebben te ontwikkelen dat we echt leren doen wat nodig is vanuit onze belangrijkste prioriteit, en onze belangrijkste prioriteit is de verantwoording te nemen voor ons eigen systeem.

Niemand anders is verantwoordelijk voor ons systeem, en wij zijn niet eindverantwoordelijk voor het systeem van de ander en pas vanuit overvloed kunnen we anderen helpen ook krachtiger te worden.

Als we de verantwoording voor ons eigen systeem op ons nemen, dan blijken we in overvloed te komen, en vanuit die overvloed kunnen we weer volop geven en anderen behulpzaam zijn ook hun eigen verantwoordelijkheid op zich te nemen.

Als we in balans zijn, zijn we overvloed en vanuit die balans kunnen we volop rekening houden met ieder om ons heen. Vanuit die balans zijn we in staat om alle belangen van onze omgeving mede in ogenschouw te nemen, maar uiteindelijk is onze eindverantwoordelijkheid onze eigen balans.

Dit kan betekenen dat we op sommige momenten “ja' en op sommige momenten “nee” dienen te zeggen tegen onze omgeving.
Het is niet de bedoeling dat we ondergeschikt zijn aan alle verwachtingen die ieder om ons heen van ons heeft.
Het is soms een hele kunst om “nee te zeggen”, en ons niet te schikken naar de verwachtingen van mensen om ons heen.

Persoonlijk ontwikkelen betekent in deze ècht kunnen gaan staan voor jezelf, niet uit egoïsme, nee geenszins, juist uit persoonlijke verantwoordelijkheid voor jezelf, en herken maar eens dat echt doen wat juist is voor jouw ontwikkeling vaak helemaal niet zo gemakkelijk is.

Als we echter beseffen, wat onze eigen taak ik ons leven is, dan kunnen we deze taak ook beter volbrengen

Deze processen herkennen, is allereerst van belang, zodat we weten wat werkelijk prioriteit heeft in onze keuzes.
“Pleasen”, ofwel dingen doen om anderen te “plezieren”, kan erg nadelig zijn voor onze eigen ontwikkeling.
Persoonlijk ontwikkelen betekent dat we bij onszelf (ons gevoel) “te rade dienen te gaan” of dingen onszelf werkelijk krachtiger maken. We kunnen anderen pas echt “van dienst zijn' als we eerst onszelf in balans krijgen, want zijn we niet in balans, dan hebben we niets te bieden, zijn we wel in balans, dan zijn we overvloed en kunnen we geven en anderen ook helpen krachtiger te worden.

Wordt vervolgd.... deel 3

© Yvonne Mooijman

Terug naar deel 1

Terug naar weblog persoonlijke ontwikkeling

Geen opmerkingen: