zaterdag 15 januari 2011

Ambivalentie

Ik wil iets, maar kan er tegelijkertijd o zo bang voor zijn ... en dus (en dat is waar velen zich niet bewust van zijn) zorgt ons onderbewustzijn dat we, waar we bang voor zijn, zullen bereiken.

En ons onderbewustzijn kan dat héél goed!

Voor ons gevoel krijgen we vaak niet wat we willen, maar ga eens heel voorzichtig bij jezelf na, hoe bang je er mogelijk ook voor bent ...!?

Dit is de reden waarom we veel van wat we diep van binnen graag zouden willen hebben niet krijgen, we "doen er onbewust van alles aan" om te voorkomen dat we iets krijgen waar we "dubbel in staan."

Stel, je hebt een geliefde verloren, iedereen wenst diep van binnen opnieuw liefde te ontvangen, maar we zijn doodsbang opnieuw die diepe pijn tegen te komen, want je kan het risico lopen opnieuw iemand te verliezen.

Veelal zal ons onderbewustzijn zo gauw het in de gaten krijgt dat het een bepaalde richting op gaat, ons op alle manieren tegen gaan werken, we zorgen er als het ware zelf voor dat we mensen gaan vermijden, communicatie stoppen of bepaalde situaties mijden. het kan dus heel zinvol zijn ons bewust te worden als zich dit voordoet.

Veelal zijn we ons hier niet van bewust.
Het is ook ons onderbewustzijn die dit doet, met de beste intentie voor onszelf, want in wezen wil het ons "beschermen", ondanks dat we diep van binnen eigenlijk iets toch heel erg graag weer zouden hebben.

Als transformationeel coach is dit een belangrijk deel van mijn werk, om bij mensen bewust te maken als ze zichzelf tegenwerken, zodat we weer kunnen krijgen wat we werkelijk verlangen.

Als mensen bang zijn om een relatie te verliezen blijken in staat om de onzekerheid daarover niet aan te kunnen en onbewust werken ze dan naar "zekerheid toe", hetgeen kan betekenen dat ze onbewust conflicten genereren, omdat dit meer zekerheid oplevert, ondanks dat dit negatieve zekerheid is.




Terug naar weblog persoonlijke ontwikkeling
Dankbaar werk, kan ik wel zeggen!

Geen opmerkingen: