zondag 23 september 2012

Wat wil ik nu echt .. wat heb ik nu echt nodig?

Wat wil ik nou echt … ? Ik wil twee dingen die niet verenigbaar lijken! Ik word zowel boos op mezelf als op de ander, ik neem het zowel mezelf als de ander kwalijk! Wat moet ik nou …!

Ambivalentie … het lijkt op niet weten wat je werkelijk wil, … maar eigenlijk is het tegelijkertijd twee dingen nodig hebben die voor jou allebei van wezenlijk belang zijn.Twee dingen die elkaar echter ”lijken” tegen te spreken. Twee delen van jezelf die ieder vanuit een ander perspectief een eigen prioriteit hebben, die werkelijk allebei een voor jou wezenlijk belangrijk eigen belang dienen.

Je wilt het ene en tegelijkertijd wil je het andere, vaak is het iets wat “lijkt” tegengesteld te zijn of wat onverenigbaar lijkt. Het roept schuldgevoel op, zowel als ik het één als het ander nastreef, het is alsof je moet kiezen en of iedere keuze pijn/schuldgevoel oproept!

Is dat vreemd?
Nee, eigenlijk is het helemaal niet zo vreemd, het komt geregeld voor.

We denken vaak dat we eenduidig iets willen, en vaak kloppen diverse uitkomsten ook wel met elkaar, maar regelmatig kan het voorkomen dat we in tweestrijd met onszelf zijn of in ieder geval “lijken” te zijn.

Het kan op allerlei vlakken voor komen.

Stel dat je wil studeren voor een examen en je hebt je dat echt goed voorgenomen, tussendoor komt er iemand langs met een uniek leuk voorstel van iets dat zich maar eenmalig voordoet, iets dat je eigenlijk niet wil/kan laten lopen.

Je wil dan twee dingen die tegenstrijdig lijken te zijn. Het lijkt alsof je óf voor het een óf voor het ander moet kiezen, maar je kunt vaak beiden door te beseffen dat beiden van wezenlijk belang zijn! We dienen te beseffen dat we beiden nodig hebben toe te laten in ons leven!

Eigenlijk hebben we een aantal representanten van onszelf in ons zitten, deel-persoonlijkheden, (iets heel natuurlijks en gewoons, we hebben gewoon allemaal een hele vergadertafel bij onszelf van binnen zitten!!) allemaal delen van ons die ieder vanuit een bepaalde invalshoek een eigen verantwoordelijkheid voor ons hebben en ieder zijn eigen prioriteiten dient te stellen.

De ene deel-persoonlijkheid is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor schoonheid, een ander voor overleving, een volgende voor financiële evenwichtigheid, voor veiligheid, weer een ander geeft de korte termijn de prioriteit, een ander deel kiest voor gemak, weer een ander heeft de lange termijn als prioriteit, weer een ander deel gaat voor bevestiging, geborgenheid, warmte, een gevoel van erkenning, kortom ieder deel heeft een eigen doel in het leven waarvoor het zich verantwoordelijk voelt om het te verwezenlijken in je leven.
We hebben allemaal basisbehoeften waaraan dient te worden voldaan in ons leven om volwaardig en evenwichtig te kunnen opgroeien.

Soms zitten we met situaties waarin zowel het ene als een ander gebied als het ware met elkaar in de knoop lijkt te liggen. Ze “lijken” op het eerste gezicht tegenstrijdig en dat zijn lastige momenten.

Is er iets verkeerd aan ambivalentie?
Geenszins, het kan alleen wel razend onhandig zijn en het test ons als het ware uit, om ons bewust te worden welke belangen en welke gebieden in ons leven ”werkelijk” om aandacht vragen.

Het meest lastige aan ambivalentie is, dat we vaak onbewust een ander kwalijk gaan nemen dat we die twee "keuzes" in onszelf tegen komen, terwijl het eigenlijk om bewustwording van onszelf gaat! . Indien twee gebieden zo hard in ons aan het strijden lijken zitten we eigenlijk in een heel belangrijk bewustwordingsproces voor onszelf, waarbij we helder dienen te krijgen voor onszelf dat er twee levensgebieden zijn die beiden werkelijk belangrijk zijn in ons leven en waarbij de keuze niet blijkt de of-of oplossing, maar de en-en oplossing.

Vaak zijn we geneigd ons bij oude vertrouwde “oplossingen” te houden, terwijl het nou vaak het proces is, dat we oude vertrouwde of-of oplossingen dienen los te laten om de werkelijk allerbelangrijkste gebieden in ons leven allebei of allemaal tot een een oplossing te brengen, de en-en oplossing dus. Zowel het belang van het ene als het belang van het andere naast elkaar toelaten. Vaak hoeven of dienen we niets na te laten of op te geven, en dienen we op een iets ander manier tegen ons leven aan te gaan kijken waarbij we juist niet altijd het één dienen op te geven om het ander toe te laten.

Ambivalentie komen we over het algemeen dan ook tegen in voor ons op dat moment heel belangrijke levensgebieden. “Iets” in ons vraagt om een oplossing en we lijken onszelf er behoorlijk tegen te verzetten, vaak omdat we de oplossing van en het een en het ander niet zagen of niet toelieten. We voelen ons schuldig bij beide keuzes, waarbij de de schuld of verantwoording nog wel eens gewoontegetrouw bij de ander trachten te leggen. Hij of zij kwam met het tweede levensgebied op de proppen wat evenveel aandacht bleek te vragen als het andere levensgebied, dus wat lijkt makkelijker dan de ander als schuldige aan te wijzen, terwijl de ander in wezen helemaal los staat van het proces van jouw of mijn ambivalente gevoelens. We dienen ons simpelweg bewust te worden dat we een zeer belangrijk levensgebied onder-waardeerden!

Hoe komen we hier nu uit? En wat doen we er aan als we de neiging hebben onszelf of onze omgeving kwalijk te nemen dat de situatie zich voordoet?

Allereerst … accepteer dat de ambivalentie er is, …. en ga voelen wat je voelt en wat dat gevoel je te zeggen heeft.
Voel en ervaar wat de onderliggende behoefte is en dat die toegelaten en vervuld dient te worden!
Van oudsher zijn we geneigd oplossingen te vinden in de of-of versie, we leerden in beperkingen te denken, of het een of het ander!
Alsof slechts de keuze tussen één van de twee, de oplossing is en met basisbehoeften is er nooit een oplossing in of-of, altijd in en-en ....(we dienen dus te schakelen naar een andere denkwijze!)

Het is de oplossing te erkennen dat er twee gebieden een behoefte hebben, waaraan tegemoet dient te worden gekomen, het betreft vaak een basisbehoefte die heel wezenlijk van belang is, een basisbehoefte waaraan tegemoet dient te worden gekomen en die zich niet meer als minder belangrijk laat wegdrukken.

Stel, je hebt een persoonlijk belang en tegelijkertijd heeft je gezin een belang, of je partner of je vriend of vriendin.
We zijn vaak geneigd het persoonlijk belang dan tijdelijk even op te offeren om het voor bijvoorbeeld het “gezinsbelang te laten gaan.”
We vergeten dan vaak dat ze naast elkaar liggen en elkaar niet overlappen. Vaak zijn we best enige tijd in staat om een van de belangen ondergeschikt te maken aan het andere belang, maar uiteindelijk zal ons onderbewuste de zaak van ons over nemen, indien we te lang een “te zakelijke  of tegennatuurlijke oplossing” hebben trachten te vinden (het één voor het ander inleveren).

Indien het andere belang een wezenlijk persoonlijke belangrijke basisbehoefte is, zal daar uiteindelijk toch aandacht voor gevraagd gaan worden en ons onderbewustzijn is er uitstekend toe in staat om ons daar door gevoelens van ambivalentie mee met de neus op de feiten te drukken!

Ons onderbewustzijn heeft namelijk een heel belangrijke opdracht, om ons namelijk zo goed en verantwoord mogelijk voor ons eigen systeem te laten zorgen en juist daar waar we delen in onszelf negeerden, de zaken even duidelijk op tafel te trekken, en ambivalente gevoelens triggeren onszelf enorm, waardoor we genoodzaakt zijn om onszelf bewust te worden dat we een voor ons zelf wezenlijk belangrijk levensgebied weer dienen aan te gaan, invulling te geven aan die gevoelens die zich niet zullen laten onderdrukken!

Oordeel dus niet negatief … besef dat wat je voorheen achterwege liet of niet toe liet, mogelijk weggedrukt hebt, maar wat nu om oplossing vraagt een zeer belangrijk gegeven in je leven is.

Ik heb geleerd juist hen te waarderen die me er mee wisten te confronteren, want ondanks de pijn die het in eerste instantie vaak bij mezelf opleverde bood het me mijn ontwikkeling op de voor mij belangrijkste levensgebieden! (waarvoor ik me voordien van had afgesloten en die toch echt aan bewustwording toe waren!)

Het is belangrijk te herkennen dat de voorheen gekozen oplossing van “wegdrukken als minder belangrijk” niet meer zal werken, het onderbewuste zal het je gewoon steeds op een heftiger manier gaan voor schotelen net zolang tot je niet meer anders zal kunnen dan het levensgebied aan te gaan en toe te laten!

In relaties komt het vaak voor dat we aannemen dat 1 persoon alle levensgebieden voor ons dient in of aan te vullen, alsof we met dezelfde partner zowel naar de film moeten als naar de sauna als voor het gezin moeten zorgen, je voldoening in sex kunnen laten ervaren, familie zijn, bridgen, fietsen en al het andere wat je samen kunt doen.
Vaak zijn relaties zo gelopen dat er verwachtingen zijn ontstaan die lang niet (meer) overeenkomen met de mogelijkheden die iemand kan bieden en dat levert onbewuste verwachtingen naar elkaar op die heel veel frustratie kunnen oproepen en een gevoel van tekortschieten oplevert, terwijl van tekortschieten simpelweg helemaal geen sprake is!

Vanuit onze westerse opvoeding is ons “geleerd” dat “onze partner” ons moet bieden wat we nodig hebben, een aloude vooronderstelling die logischer wijs nogal eens tot frustratie en ambivalentie leidt.

Terwijl ik dit zat te schrijven was er op de tv een programma over scheiding.
Een stel wat er eigenlijk aan toe is om te scheiden woont nog altijd bij elkaar vanwege de financiën.
Ze voelen zich er allebei doodongelukkig bij en ze hebben ambivalente gevoelens, wat laten ze het zwaarste wegen? De noodzaak die beiden voelen om ieder weer een eigen weg te volgen waarin ze hun eigen groei weer mogelijk maken, of laten ze de financiën het hoogste wegen en blijven ze in een relatie om meer zakelijk of “gemaks”redenen? Blijven in de oude situatie waarin ze elkaar niet konden geven wat ze nodig hadden zal zeer veel pijn blijven opleveren en niet tot wezenlijke oplossing bijdragen.

Uiteindelijk blijft er knagen wat er nodig is, en net zo lang zullen er zich ambivalente gevoelens blijven voordoen.
Zijn ze in staat aan hun diepste verlangens te voldoen of gaan ze voor de “comfort-zone” die eigenlijk helemaal niet zo comfortabel aanvoelt (vandaar de ambivalentie die gevoeld wordt!)

Ambivalentie vraagt om bewustwording, vraagt om moed om toe te laten en te voelen en ervaren welke basisbehoefte we van onszelf hebben ondergewaardeerd of welke we onvoldoende aandacht in het verleden hebben geschonken.

Basisbehoeften zijn niet voor niets basisbehoeften, ze dienen onze basis!. Ze verstevigen onze basis, en die basis bestaat niet uit 1 pijler, maar is gebaseerd op diverse pijlers die elkaar beslist niet in de weg staan, alhoewel we dat vaak wel denken!

Vaders en moeders kunnen lange tijd hun eigen behoeften ondergeschikt maken aan hun gezin, uiteindelijk zal dit zich gaan wreken als ze niet bijtijds ook hun eigen verlangens en prioriteiten weer vervullen.

Mensen die geneigd zijn de belangen van een ander boven hun eigen belang te stellen, komen zichzelf uiteindelijk dus ook weer tegen, ze zullen geconfronteerd worden met hun gemis aan invulling van hun eigen gebied …

Bewustwording …... het leven is voortdurend bewust worden ….. !

© Yvonne Mooijman

Naar alle artikelen van  weblog persoonlijke ontwikkeling  

Geen opmerkingen: