dinsdag 13 maart 2012

Interview met Jan Toye

Jan Toye (63), eigenaar van biermerk Palm, is een captain of industry. Maar Toye financiert ook twee leerstoelen aan de KU Leuven, over het welzijn van jongeren en de risico's van hoogbegaafdheid. Waarom? Zijn zoon stapte in 2004 uit het leven. 'Hij kreeg geen vat op onze wereld.

Interview met Jan Toye over de zelfdoding van zijn zoon, waarna hij een jarenlange speurtocht heeft ondernomen om te achterhalen wat er aan vooraf gegaan is.

Al zoekende vond ik een blog met wat nadere informatie, waarbij met name de toelichting:

"Mijn zoon had een aantal Jezuïtenvrienden waarmee hij tot oa volgende conclusies kwam : Het consumentisme van de westerse wereld is de nieuwe slavernij. Waarbij de slaven die slavernij zelfs aanbidden. Als je de mensen geeft wat ze vragen, heb je ze in je greep.
Ze worden uitgebuit en beseffen het niet. De westerse mens wordt geëxploiteerd en er is roofbouw op consumenten en op de natuur.
Dat soort onrecht kon mijn zoon niet aan..." Deze passage sprak me erg aan.

Wat Jan Toye in dit interview vertelt komt heel sterk overeen met de ervaringen die ik heb vanuit mijn coaching van hoogbegaafden die zich in soortgelijke omstandigheden bevinden en bevonden, en bij wie ik gelukkig "bij leven" in staat bleek deze speurtocht met hen in hun hoofd te hebben mogen meemaken. Een intensieve maar prachtige speurtocht.... van "gevoelens van onmacht en afgescheiden voelen" naar "herkenning van innerlijke Kracht en zingeving in deze wereld"!

Wat ben ik dan blij met ervaringen als deze coach-ervaring in moeilijke omstandigheden

Een prachtige passage uit het interview met de vader van Christoph, Jan Toye is de volgende:

"Door Christoph is mijn zingeving gekanteld.
Nu wil ik meewerken aan een samenleving waarin het individu centraal staat.
Waarin we de kwetsbaarheid van de wereld centraal stellen.
De 'empathic civilization', dixit de Amerikaanse econoom Jeremy Rifkin.
Het klinkt misschien vreemd voor een zakenman, maar ik wil een indignado zijn.
Ik wil deelnemen aan de revolutie die zich op gang trekt. De Arabische lente, Occupy Wall Street, de indignado's: het huidige kapitalistisch systeem heeft zijn grenzen bereikt.

We moeten een maatschappij organiseren waarin niet presteren centraal staat, maar wel de zorg voor elkaar en voor onze blauwe planeet.

Een wereld waarin kinderen zonder druk kunnen opgroeien om hun eigen talenten te ontdekken.
Een wereld waarin we rekening houden met de kwetsbaarheid van elkaar.
Met de kwetsbaarheid van mensen als Christoph. "

Met dank aan Jan Toye, een man naar mijn hart als ik hoor hoe hij om heeft weten te gaan met wat hij tegen kwam in zijn leven! Respect!

Yvonne Mooijman

Geen opmerkingen: