dinsdag 3 augustus 2010

Mannen komen van Mars Vrouwen van Venus

..
Een paar maanden geleden ben ik met mijn vriendin naar een optreden van "Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus" geweest.

Het optreden was geënt op het boek van John Gray.

Een man heeft de neiging als hij een probleem ervaart, om "als holbewoner zijn hol in te duiken" en er pas weer uit te komen als hij zicht heeft op de oplossing.
Mannen zoeken dan "afzondering".

Vrouwen doen dat anders, die gaan naar andere vrouwen en gaan er over praten.

Mannen praten ook, maar doen dat bij voorkeur over feiten, niet over gevoelens.
Over voetbal of de beurs, maar dan niet over wat het met hen doet, maar of de beurs omhoog schoot of in de min. Gelukkig zijn er uitzonderingen en dat merk ik in mijn praktijk, ervaringen bespreken blijkt ook bij hen heel heilzaam te werken! Nog steeds geldt dat twee meer weten dan één, maar allez je zult maar man zijn en denken dat je het in je eentje dient uit te zoeken en op te lossen, wij vrouwen zijn toch in het voordeel! Worden we daarom ouder??

Vrouwen zoeken dus weer heel iets anders dan afzondering, die zoeken "aandacht".

Heeft ze het moeilijk? Laat haar dan emotioneel niet alleen, schenk haar aandacht! Kom niet met een kant en klare oplossing, een oplossing vindt ze zelf ook wel, daar is ze zou weer "mans" genoeg voor. Luister naar haar, ze wil aandacht voor wat ze "voelt". Geef haar bij voorkeur dus niet een kant en klare oplossing, hoe het op te lossen, (dat zijn weer van die mannen-dingen!) alsof ze zelf niet kon nadenken, samen denken over het leven lost veel meer op.

Als je haar een oplossing aandraagt, dan voelt ze zich als een kind die dat zelf niet had gekund en dat is aardig funest, het meest geholpen is ze dus door aandacht.

Het optreden was hilarisch, verschrikkelijk herkenbaar.
Gelijktijdig zet het me aan het denken!
In hoeverre zijn dingen sexe-bepaald en in hoeverre reageren we vanuit "aangeleerd gedrag?"
Ik kom hier vast binnenkort nog op terug vanuit het thema persoonlijke ontwikkeling!

Yvonne Mooijman

Terug naar weblog persoonlijke ontwikkeling

Geen opmerkingen: