zondag 10 augustus 2008

Spirituele coaching - transformationele coaching

Wat houdt dat nu in. Zo'n vaag begrip.
In wezen is voor mij de term spiritueel heel helder.
Mogelijk voor velen een nog wat abstract begrip, je kunt het begrip nou eenmaal niet concreet neerzetten in een woord, je kan het als het ware niet in de kruiwagen gooien en er mee weg rijden, maar vager dan dat is het niet.

Alls wat met de verbondenheid met je "totale ZIJN" te maken heeft, behoort voor mij tot het spirituele.
Spiritueel heeft niets met vaagheid, niets met alternatief, niets met zweverig te maken.
Juist met verbondenheid. Verbondenheid met de eigen "wezenlijkheid", om vandaar uit jezelf te herkennen als onderdeel van het groter geheel waar wij als mensheid deel van uit maken.
Holistisch dus. Bewustzijn van een totaler geheel, waar wij als persoontje deel van uitmaken.
Spiritueel is dus het herkennen van jezelf in de ander en de ander herkennen in jezelf, waardoor liefde, compassie, medemenselijkheid mogelijk laten worden zonder over onze eigen grenzen heen te gaan. Tevens het acht slaan op eigen grenzen, niet dingen doen omdat ze door een ander "verwacht worden", maar omdat wij van "binnen uit" voelen en er voor kiezen om dingen te doen, en eventueel kiezen dingen juist niet te doen. Dit alles vanuit "verbondenheid", zonder je vast gebonden te voelen aan irreële verwachtingen van anderen.
Nee zeggen is daarmee geen truc, die op capaciteiten niveau als truc ingezet kan worden, maar vanuit volledig Zichzelf zijn een keuze.
Leren je eigen keuzes te maken is dus een wezenlijk onderdeel van de transformationele coaching.


In de NLP wordt een schema gehanteerd, waarin bepaalde gebieden worden onderscheiden.

Het schema wordt van boven naar beneden ingedeeld in de volgende punten: de "diepste lagen", zij met de meeste diepgang, zijn in wezen hier de bovenste lagen!
De diepste laag is de laag van de zingeving, letterlijk "zin/zijns-waarde " geven aan het eigen leven.

1."puur Zijn", ""zin-geving "allesomvattende liefde voor alles om zich heen", "spiritualiteit", "volledige vrijheid" (van alle ons eigengemaakte beperkingen), "Visie"

2."identiteit", "missie".

3. "overtuigingen", "waarden", "normen", "bedrijfscultuur" (zakelijk gezien).

4."Capaciteiten", "Vaardigheden".

5."Gedrag"

6."Omgeving"

Vroeger werd vanuit de psychologie en psychiatrie veelal gewerkt vanuit de onderste twee lagen, omgeving en gedrag.

Binnen het bedrijfsleven wil met graag gekeken hebben naar het gebied van Capaciteiten en vaardigheden.

Binnen de NLP wordt dit schema vaak gebruikt om aan te geven dat ieder probleem in de grond pas kan opgelost worden vanuit een bovengelegen gebied.

De transformationele coaching waar ik me mee bezig houd, beweegt zich in het bovenste gebied, "ZIJN", "wie ben ik echt /in wezen", waar vanuit ik deze identiteit ontwikkeld heb, waardoor ik deze overtuigingen me heb eigen gemaakt, waardoor ik deze capaciteiten neer kan zetten, waarmee ik dit gedrag vertoon in deze omgeving.

Vandaar ook, dat de coaching vanuit dat gebied "transformationele coaching" genoemd wordt, een verandering op dat gebied levert een volstrekte transformatie op in die zin, dat een verandering op dat gebied, een opening van mogelijkheden in die bovenste laag, iemand totaal kan veranderen door toegang te krijgen tot ontsloten gebieden, die we zelf gesloten hadden gehouden.

Een transformatie is als het ware "in-zicht" ( ofwel binnen-zicht, zicht op wat er werkelijk diep van binnen bij ons ont-sloten kan worden, om er weer toegang toe te kunnen krijgen), inzicht dusi n het eigen energiesysteem.
Zoals Johan Cruijf het verwoordde, pas als je het snapt dan snap je het.
Na een "inzicht" reageer je door dat inzicht als het ware als een volkomen andere persoonlijkheid, vanuit een nieuw "wereldbeeld van jezelf".
Ik noem een voorbeeld. Iemand die altijd volstrekt had aangenomen "niet goed genoeg te zijn", omdat de meester op school hem dat vroeger aardig had ingepeperd, en hij het daarmee voor "waar" had aangenomen, (omdat de meester nou eenmaal een autoriteit uitstraalde en hij daarom simpelweg had aangenomen dat het dus wel waar zou moeten zijn) kan door het inzicht dat dit "slechts" een voor waar aangenomen stelling was, die niets met de totale werkelijkheid te maken had, zich ineens gaan realiseren dat hij wel degelijk van betekenis is.
Vanaf het moment van dat inzicht, zal die persoon anders gaan reageren, zijn eigen "overtuiging", die voorheen beperkend was geweest voor hem, zal hem niet langer in de weg staan, vanaf het moment dan dat werkelijke inzicht, dat hij "meer" is dan het voorheen door hem aangenomen beeld.

Vanwege het "beladen" en vaak volkomen scheve beeld dat de term spiritualiteit tegenwoordig heeft gekregen, neig ik er toe, de term "transformationele coaching" te gebruiken, die in wezen, de lading volledig dekt.

Zoals de rups, zijn "cocon" verlaat en simpelweg nadien nooit meer rups zal kunnen zijn, en zich ook niet meer als zodanig zal kunnen gedragen, zo zal iemand die een transformatie doorgaat, die dus een "wezenlijk" inzicht krijgt, nadien in een andere "vorm" die veel meer vrijheid heeft anders door gaan met zijn leven.

Ik vond dat de term "spiritueel" en "transformationeel" best even deze aandacht verdiend had.

De term "coaching", wat een vrij begrip is, ieder mag zonder enige opleiding of ervaring het bord op de buitenmuur hangen, wordt overigens te pas en te onpas overal gebruikt.
De term coaching op zich is een "vrije term". Zoals ik eerder al schreef, ieder die geen enkele opleiding heeft op het gebeid van "omgaan met mensen of menselijke gedragingen", "mag"/ "is vrij zich" onbekommerd coach te noemen.
Vandaar dat er diverse soorten coachen zijn, vanaf de weloude term voetbalcoach, tot de zakelijke coach, personal coach, mental coach.

Eigenlijk houdt het woord op zich niets in. Certificeringen worden gegeven, om kwaliteit te waarborgen. Houdt ook daarin in de gaten in hoeverre certificeringen "objectief"gegeven worden. Iemand die goed afgeronde studie heeft voltooid, heeft zijn papieren allang op orde, die heeft in wezen geen enkele extra certificering nodig. Ook certificeringen zijn met bepaalde doelstellingen in het leven geroepen, wees alert!
Belangrijkste gegeven zijn voor mij, de grondhouding/ attitude van de coach, dat hij vanuit medemenselijkheid en vakkennis en ervaring "een gewenste resultaat" samen met u kan gaan neerzetten, vanuit een grondige mensen-kennis. Juist dat laatste is een uiterst belangrijk gegeven. Weten om te gaan met levensvragen, vergt inlevingsvermogen en grondige mensenkennis. Dat staat niet altijd garant met welke "aardige, luxe term", die gekoppeld is geworden aan de term "caoch".
Zoals ik al eerder schreef in deze blog, wees zorgzaam voor het eigen systeem, trek gegevens na, hoor resultaten van anderen, en neem dan rustig een besluit.
Herken bij jezelf op welk gebied je bereid bent te gaan in de coaching en of de coach dit gebied in zijn of haar pakket heeft en er gewenste resultaten mee boekt.

Als transformationele coach werk ik vooral vanuit de bovenste lagen, "Zijn", "Visie", "Identiteit" en "Missie", vandaar uit worden alle onderliggende lagen bestreken.

Wil men bijvoorbeeld werken aan vaardigheden en capaciteiten, wat in het zakenleven vaak gevraagd wordt om aan te werken, herken dan dat men minstens op het gebied van "overtuigingen" zal moeten gaan werken om op het onderliggende gebied door te kunnen dringen.

Ik hoop hiermee een stuk inzicht te hebben kunnen geven in de diversiteit van coachingsmogelijkheden.
Wees zorgvuldig in uw keuze, u bent het waard!

Yvonne Mooijman


Terug naar weblog persoonlijke ontwikkeling

Geen opmerkingen: