woensdag 30 mei 2012

Go with the flow .... 1


Go with the flow …..onverdeelde aandacht  …. denken in vermijden of bereiken.

Denk je in vermijden of in bereiken... ben je je daar voldoende van bewust?

Het maakt namelijk heel veel uit, voor zowel jezelf als voor anderen.

Vaak hoor je bijvoorbeeld mensen zeggen: Ik vermijd juist mensen te kwetsen, “ik wilde juist helemaal niet kwetsen” op momenten dat ze oprecht geloofden dat ze vermeden om iemand te kwetsten, en toch belandden ze onbedoeld en onbewust in kwetsen.

Hoe gaat dat in zijn werk? Wat gebeurt er dan?

Laat ik beginnen te zeggen dat iedere zin die je zegt of denkt iedere overtuiging, een zeer letterlijk genomen regelrechte “opdracht is” aan je eigen onderbewuste, en ik heb al eerder geschreven dat je onderbewuste iedere opdracht van je heel secuur uitvoert. In de natuur zitten namelijk de frequenties van je "vraag", "gedachten" op de zelfde golflengte van de frequenties van het bijbehorend gedrag en uitkomst. Vandaar dat de juiste manier van denken een juiste uitkomst kan bewerkstelligen en kan een onhandige manier van denken onbedoeld en onhandig gedrag in de hand werken.

Het is namelijk van belang dat jij weet hoe de natuur werkt en helaas zijn we een stuk van die kennis 'kwijtgeraakt", iets wat we door persoonlijke ontwikkeling als het ware weer leren oppikken.

Het onderbewustzijn staat namelijk in dienst van jou en gaat er simpelweg van uit dat wat jij zegt en doet de juiste opdracht voor hem is en jij en hij steven er naar te bereiken wat je ten diepste nodig hebt op je levenspad en dat is in wezen je hart leren volgen.

Je "hart" staat symbool voor de ware liefdesenergie. Liefde en overvloed  zijn uitingen van liefdesenergie ....
We zijn in wezen allemaal liefde, alleen door wat te ver van onze natuur afgeraakt te zijn, herinneren we als het ware onze echte natuur niet meer voldoende en gedragen we ons soms onbedoeld anders!

Ondanks ander gedrag ZIJN we nog wel in oorsprong liefde, maar belanden we soms ongemerkt in angst en verkramping en dat stagneert de doorstroming en houdt ons af van ons vermogen de liefde volledig door ons heen te laten stromen, we stagneren in ons systeem als het ware de weg om volledig lief te kunnen hebben. Bij onbelemmerende doorstroming stroomt de liefde door ons heen waarbij wij onszelf en de ander verrijken ...

Het was je onderbewuste (als deel van de natuur) die je al je nieuwe situaties aanreikte, nieuwe situaties komen namelijk nooit voor niets, het zijn je middelen tot jouw specifieke groei naar jouw zelfverwerkelijking, namelijk liefde tot uiting te kunnen laten komen via jou! We zijn echter geweldige keien om daar heel onhandig voor onszelf en anderen mee om te gaan.

Een van de natuur-wetmatigheden is: “alles wat je aandacht geeft groeit
Een andere natuur-wetmatigheid is : ”het onbewuste neemt waar in plaatjes (niet in zinnen)

Een plaatje van een zin waar het woord NIET in staat wordt herkend als een plaatje zonder dat woord er in.… dus als je zegt: denk NIET aan een paarse olifant verschijnt er dus een juist een paarse olifant. Dit is  in tegenstelling tot wat je denkt te doen” (ofwel... leer alsjeblieft te denken in bereiken ipv vermijden want bij bereiken stuur je aan op het bereiken van iets en bij vermijden stuur juist aan op het tegenovergestelde van wat je eigenlijk wil bereiken, omdat het juist aanstuurt op dat wat je wil vermijden!)

Wil je dus een grijze olifant bereiken heb het dan ook over een grijze olifant en heb het dan dus niet over het vermijden van een niet-paarse olifant ...!

Het lastige is namelijk dat wij in onze boodschappen naar ons eigen onderbewuste zo geweldig onhandig kunnen zijn, waardoor wij enorme verwarring scheppen in het al of niet bereiken van wat we werkelijk behoeven.

Vermijden is dus de ultieme vorm van iets niet te zullen  bereiken!!!! 

De oorsprong van de verwarring die we in ons systeem en dat van anderen scheppen ligt dus in onze manier van denken.

Regelmatig vertel ik in de coaching dat alles wat we doen nooit voor niets is geweest, zoals ik ooit jarenlang met plezier geprogrammeerd heb op de computer toen de kinderen nog klein waren.

Iets volkomen anders dan coaching zou je zeggen. Ik heb daar toen iets geleerd wat ik tegenwoordig vaak gebruik in het uitleggen waardoor mensen zoveel verwarring in zichzelf en hun omgeving kunnen scheppen.

Een goed ontworpen pc-programma is helder en eenduidig en staat voor zijn gemaakte keuzes!

Bij veranderende situatie maakt het een hernieuwde keuze!
Een computer heeft precisie mogelijkheden ondanks of dankzij het feit dat alles is opgebouwd uit slechts enen en nullen in de programmatuur.

In een goed lopend computerprogramma is het zaak om een goed gestroomlijnd geheel te krijgen zonder opdrachten te geven waardoor je een zogenaamde eeuwigdurende lus terecht komt, (de schrik van iedere programmeur!) het is het moment waarop een pc crasht en je zal hem moeten resetten. (mensen verdwijnen daar ook nogal eens in!).

Wij mensen hebben geregeld de neiging om in van die “lussen” te geraken, lussen die we zelf maken vanuit ons denkpatroon en die ons in een klein kringetje laten rond bewegen waardoor we niet meer vrij zijn en ons van ons toekomstig bedoelde ontwikkelings pad afhouden, Eigenlijk weten we vaak nog onvoldoende hoe we in elkaar steken en hoe ons systeem eigenlijk werkt.

Daarom ben ik zo blij met mijn vak, mensen die kennis aanreiken die ze nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren in hun eigen systeem!

In een pc programma leerde je gebruik te maken van stroomschema's, een handig hulpmiddel, om niet in een eeuwigdurende lus verzeild te raken. Hierbij stel je gesloten vragen en afhankelijk van het antwoord op de vraag is het antwoord een JA of een NEE. De nul en de een staan in wezen simpelweg voor ja en nee. Indien je tot JA besluit, wordt de weg naar Nee niet bewandeld. Je kunt nu eenmaal niet tegelijk twee kanten tegelijk op rijden, je kan alleen naar de ene kant rijden door de andere kant niet te berijden op dat moment, ook dat is weer een natuur-wetmatigheid.

En bij iemand in de auto zitten die zich onderweg voortdurend bezig houdt met wat hij allemaal wel niet gehad zou hebben als hij de andere kant op zou hebben gereden (en dus mist voor zijn gevoel) daar wordt echt helemaal niemand blij van!

Bedenk hierbij dat zowel ja als nee allebei emotioneel neutraal zijn, het zijn allebei keuzes die tot ons  doel leiden.

Een kleine uitleg tussendoor: Stel dat de vraag gesteld werd: “Wil je naar A(Amsterdam) of naar B(Broek op Langedijk)” of naar C (Culemborg), dan was de oplossing op de pc de vraag zo te stellen dat hij via de weg van alleen de Ja of Nee antwoorden bij de oplossing kwam.

Je stelde dan bijvoorbeeld de vraag: Wil je naar C (Culemborg), dan werd het antwoord bijvoorbeeld NEE.
Vanaf dat moment weet de pc dat Culemborg met zowel alle voors als tegens niet gekozen werd.
Daarna kan de vraag gesteld worden: Wil je naar B(Broek op Langedijk), dan wordt het antwoord bijvoorbeeld weer NEE. Vanaf dat moment wordt de weg naar Broek op Langedijk NIET gekozen (ondanks alle voors en tegens van Broek op Langedijk).
Vervolgens blijft alleen de route naar A(Amsterdam) open en alle andere wegen naar alle andere einddoelen die al niet im frage waren hoeven ook niet gesteld te worden.

Kortom, de pc is helder, het maakt keuzes en loopt nadien niet moeilijk te doen door zich af te vragen “wat ie allemaal gemist zou kunnen hebben of mogelijk in de toekomst zou kunnen gaan missen...… ”

Wij mensen maken het ons zoveel moeilijker, terwijl het niet nodig is ….


© Yvonne Mooijman

vervolg ... Go with the flow 2



Geen opmerkingen: