zaterdag 12 juli 2008

Combinatie hoogbegaafdheid, hoog sensitief gevoeligheid en autistiform gedrag

Ik kom veel mensen tegen die zich "afsluiten", contacten vermijden, oogcontact mijden.
In extreme situaties komt men dan soms in aanraking met een diagnose autisme.

Meer en meer ben ik tot de ontdekking gekomen dat het autistiforme gedrag (het moeten afsluiten) vaak een gevolg is van de hoog sensitief gevoeligheid, waar bij een overmaat aan prikkels de noodzaak ontstaat zich "te moeten afsluiten".

Bij mensen die hoogbegaafd zijn blijkt ook vaak een combinatie met hoog sensitief gevoeligheid aanwezig te zijn, ook een combinatie met autistiform gedrag komt dan regelmatig voor, waarbij ik tot de ontdekking ben gekomen dat het autistiform gedrag een gevolg kan zijn van het nog niet kunnen hanteren van de hoog sensitiviteit, waardoor overprikkeling kan ontstaan wat een overlevingsmechanisme gaat oproepen van "zich moeten afsluiten."

Tijdens de coaching gebruik ik (vanuit mijn specifieke achtergrond) methoden om het eigen energieveld beter te kunnen bewaken, evenzo is dit van belang bijvoorbeeld voor therapeuten en coaches, die onvoldoende geleerd hebben het eigen energiesysteem te beheren. Doe je dat namelijk onvoldoende dan blijkt men de klachten en energieverlies van anderen over te nemen, hetgeen uiteraard niet de bedoeling mag wezen van hulpverlening. Dit is een onderdeel van mijn coaching die heel specifiek is, vrijwel nooit houdt men zich binnen coaching bezig binnen dit gebied, omdat daar de kennis vaak niet van aanwezig is. Het beheren van het eigen energieveld heb ik tot mijn specialisme gemaakt. Een boeiend stuk om de persoonlijke effectiviteit te verhogen. Prachtig om te zien hoe mensen door beter met het eigen energiesysteem om gaan, een volstrekt andere uitstraling en een volstrekt ander contact kunnen aangaan. Waar eerst "geslotenheid" een must leek, blijken er ineens mogelijkheden waar men eerst geen toegang toe had. Een intense verandering die als uiterst positief en energiegevend wordt ervaren, die prachtig is om te mogen waarnemen.
Hoogsensitief gevoeligheid wordt vaak als negatief ervaren, als een "mankement", hetgeen geenszins het geval hoeft te wezen, dat wordt het als men nog niet goed weg weet met het omgaan ervan. Hoogsensitief gevoeligheid is een gave, die men ook moet leren handelen.
Voor ieder die energieverlies ervaart, stemmingen van anderen overneemt, overweldigd wordt door prikkels, kan ik de coaching en training aanraden, met als doel het eigen energiesysteem beter te gaan beheren.


Yvonne Mooijman


Terug naar weblog persoonlijke ontwikkeling

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik heb zelf een sociaal fobie sinds 10 jaar .Sinds deze tijd heb ik last met mensen aankijken.Met de ene persson die een zachte uitstraling heeft heb ik geen last en met mensen die een scherpe blik hebben krimp ik als het ware ineen en gedraag ik me anders en minder sterk .Voor deze fobie had ik ook wel last van verlegenheid maar niet zo extreem als de laatste 10 jaar .Je ziet veel mensen die verlegen zijn ,kijk maar naar andre van duin die mensen niet aankijk maar naar hoofdhaar kijkt,Ik denk toch dat iedereen maar het beste zich kan gedragen hoe hij of zij zelf als persoon is want anders ga je teveel op jezelf letten en ben je jezelf niet meer.Ik heb mezelf door de sociaal fobie verloren en ik probeer me maar in te stellen ;als ik mensen niet wil aankijken dan kijk ik niet en anders wel.Doe wat je wilt mensen kletsen toch en ja wat is raar.Ik ben denk ik ook sensitief.Ik ben dezelfde persoon als de 7 spirituele wetten van Deepak.

Yvonne Mooijman zei

Ha Anoniem,

Dank je wel voor je bericht.
Je schrijft:
"Ik denk toch dat iedereen maar het beste zich kan gedragen hoe hij of zij zelf als persoon is want anders ga je teveel op jezelf letten en ben je jezelf niet meer.Ik heb mezelf door de sociaal fobie verloren en ik probeer me maar in te stellen ;als ik mensen niet wil aankijken dan kijk ik niet en anders wel.Doe wat je wilt mensen kletsen toch en ja wat is raar.Ik ben denk ik ook sensitief."

Mooi dat je dit zo schrijft en al tot bepaalde keuzes bent gekomen.
Van belang voor jezelf is, dat je keuzes je in een situatie brengen waarin er voor jou geen energieverlies meer optreedt.
Van belang hierin is onder andere dat je je bewust wordt van je eigen denk patronen.Via het bewust worden van je eigen denk patronen kan je invloed gaan uitoefenen op je eigen energiesysteem.
Binnenkort zal ik gaan starten met een workshop waarin ik deze dingen ga uitleggen. Het zou fijn zijn als je geen energie meer zou verliezen
in het contact met anderen. Mocht je belangstelling hiervoor hebben neem dan gerust per email ymg@xs4all.nl contact op of schrijf je even in rechts boven in deze site, dan wordt je op de hoogte gehouden.
Ik wens je heel veel succes!
mocht je wat specifiek persoonlijker vragen hebben, mail me gerust, dan kan ik daarin ook specifieker zijn in mijn antwoord.
Hartelijke groet,

Yvonne