vrijdag 11 mei 2012

Oefening om te weten te komen wat je ECHT wil! -1

Oefening om er achter te komen wat je ECHT wil.

Veel mensen leven hun leven volgens een bepaald patroon van eigen verwachtingen.
Je hebt ooit een besluit genomen en blijft dat opvolgen, vaak zelfs als dat besluit al lang niet meer van toepassing is, of omdat je denkt dat mensen verwachten dat je je aan een voorgenomen besluit conformeert.

Vaak zijn we ons daarvan helemaal niet bewust, we merken mogelijk dat ons systeem, “ons gevoel” aangeeft dat het leven niet zo loopt als de bedoeling was, maar lopen gemakshalve gewoon de ingeslagen weg door.

Ieder leven heeft net als een plattegrond van een grote stad volop kruisingen, kruisingen van wegen, die nieuwe mogelijkheden bieden, het leven is een aaneenschakeling van keuze momenten.

Veelal hebben mensen het gevoel dat het leven hen “overkomt.”
Nou wil ik niet ontkennen dat je van alles op je pad tegen komt waaronder beslist dingen waarop je niet zat te wachten.

Het zijn van die momenten waarop we echter wel keuzes kunnen maken hoe ergens mee om te gaan.

Keuzes maken, veel mensen hebben daar moeite mee.
Wat kies je?
Vanuit welke motieven kies je?
Wat heb je als doelstelling in je hoofd, hou je het bij het bekende? Kies je voor zekerheid? Durf je je gevoel werkelijk te volgen, je intuïtie?

Vaak kan het verwarrend zijn om er achter te komen hoe je uit een bepaalde impasse komt.

In mijn praktijk doe ik dan nog wel eens de volgende oefening.
De oefening heeft het voordeel dat mensen weer durven te gaan dromen, hun droom duidelijk krijgen, hun gevoel weer laten spreken, gewoon je droom leven!

Je zal eerst een beeld van je droom moeten maken, wil je droom zich uiteindelijk kunnen manifesteren.

Je kan er veel woorden aan vuil maken, maar in het leven draaien veranderingen om de actie die je onderneemt.

De valkuil is vaak ons “denken”, het mentale stuk waarin wij opgegroeid zijn en waarbij wij vaak onbewust uitgaan van de patronen die ons zijn aangeleerd.

“Je houdt je aan een afspraak” – “je moet flink zijn en doorzetten”- “mannen mogen niet huilen” – “vrouwen moeten niet zeuren”- eens gekozen voor altijd gekozen – enz. enz.

Kijk, dit zijn nou de overtuigingen die je “op je plek houden”, waarbij je geen nieuwe keuzes gaat maken, laat staan tot actie komen.
Het is de weg van “binnen-vetten” wat zich nota bene nog kan gaan manifesteren op fysiek vlak, en dan zijn de rapen helemaal gaar!

Wil je uit een impasse komen, dan zal je bewust moeten worden, dan zal je de bijbehorende acties moeten aangaan en pas dan krijgen we een keerpunt in ons leven.

De oefening die ik dan onder begeleiding doe, is “je verjaardag op je 85ste voorstellen”, maar dan in de ultieme vorm!

Je bent dan 85, (maar) je bent 85 op de meest gelukkige manier (en dat kan je alleen als je in die tussentijd de juiste beslissingen voor jezelf genomen hebt!!)

Je stelt je voor hoe jij daar op je 85 ste zit, kwik, vief, gezond, energiek, je bent in staat om volop van die verjaardag te genieten en alle belangstelling die je krijgt van harte te ontvangen (je houd van jezelf en van al je dierbaren)

Kortom, je zit intens te genieten van die verjaardag.

Je kijkt om je heen en ervaart wie er dan om je heen staan... wie wens je allemaal in dat plaatje naast je?

Je kinderen en kleinkinderen zijn allemaal gekomen en je voelt je heel rijk me hen. (zelfs als de relaties nu nog niet zijn zoals je zou wensen, in je “droom” kan je alles op de meest positieve manier voorstellen!

Voel, ervaar het intense geluk wat je op die verjaardag voelt. Laat het tot in iedere vezel van je doordringen.

Je kijkt om je heen en geniet van al deze contacten. Je vrienden zijn rondom je heen en je voelt je gelukkig.

Bekijk dit plaatje eens op je gemak, kijk wie er binnen dat plaatje aanwezig zijn, wat ze je doen, wat jij voor hen betekent, en besef dat jij dit zelf allemaal voor elkaar hebt gekregen door de juiste keuzes te maken.

Het is net zo iets als “op vakantie gaan”.
Je maakt je een voorstelling, zon, strand en leuk gezelschap en kiest de omgeving daarbij uit.
Stel je vakantieplaatje komt in Barcelona uit (of doet er niet toe waar, maar je maakt een keus anders kom je nergens en is de route niet uit te stippelen en kan het reisbureau je ook niet op weg helpen.

Oke, het wordt dus Barcelona in dit geval.
Barcelona kan je nu vergelijken met die 85 ste verjaardag!
Je hebt het plaatje gemaakt, je keuze staat op je netvlies.

Nu kan je (omdat je weet, ervaren hebt wat je wil) simpelweg de dingen doen om daar te komen.

Je bepaalt nu namelijk zelf heel gemakkelijk op welke manier je daar wil gaan komen (auto, vliegen, wie neem je mee) en tijdens de reis ben je in staat om precies dat te doen wat nodig is.

Al die vliegtuigen met ander bestemmingen kan je met gemak aan je voorbij laten gaan, daar maak je je geenszins druk om, want jij weet waar je naar toe wil....

Ik wens je een fijne reis en een fijne 85ste verjaardag!!!

Lees verder in deel 2.


© Yvonne Mooijman

Geen opmerkingen: