vrijdag 25 mei 2012

Bekrachtigende relaties


Ik schreef in mijn vorige stuk over het gegeven of een contact bekrachtigend is.

Wat houdt dat precies in, wat bedoel ik hiermee?

Laat ik voorop stellen dat relaties geen statisch geheel zijn. Relaties zijn contacten met mede-mensen die, zo lang ze voedend voor elkaar zijn, goede relaties zijn.

Moet nu alles perse mee zitten? Mogen er misverstanden, onduidelijkheden in het spel zijn?

Laat ik voorop stellen dat ieder altijd het beste doet wat in vermogen ligt. Ooit de op een na beste keus gemaakt? Ik denk het niet. Op grond van de kennis die je op een bepaald ogenblik hebt, neem je simpelweg je beste keus.

Toch kan het voorkomen dat je keus voor een ander lastig of onhandig was, mogelijk misverstanden of onduidelijkheden opriep.

Afhankelijk van hoe iemand in het leven staat kan je daar op diverse manieren mee omgaan.

Ik kan het altijd erg waarderen in mensen als mensen zich verantwoordelijk voelen voor hoe ze omgaan met anderen.
Soms overkomt het iemand dat hij of zij handelt vanuit een bepaalde overtuiging in de veronderstelling dat het bekrachtigt, terwijl dat niet zo blijkt te zijn.
Op zich kan dat onhandig zijn,

Binnen een relatie is het vaak belangrijker hoe je nadien weet om te gaan met de ander als dat gebeurt, dat zegt namelijk iets over hoe de relatie is, of de relatie bekrachtigend is.

Feiten, gebeurtenissen kunnen bekrachtigend zijn of ontkrachten, maar of relaties ontkrachten of bekrachtigend zijn hangt af van de houding ten opzichte van elkaar, is die inlevend, respectvol, liefdevol, open, eerlijk, openhartig. Het zijn allemaal eigenschappen die bekrachtigend zijn. Het zijn eigenschappen die oprechte aandacht geven aan de ander, ongeacht wat er gebeurt. Ben je je bewust dat je de ander geen pijn wil doen, en weet je dat te verwoorden, dan ga je de verbinding aan en ben je heel bekrachtigend bezig. Ben je instaat de ander oprecht persoonlijke aandacht te geven, dat zijn de belangrijke dingen in het leven.

Eigenschappen als: ongeïnteresseerd zijn, geen aandacht geven, egocentrisme, niet oprecht zijn, maar ook eigenschappen als gesloten zijn, niet openhartig zijn, kunnen veroorzaken dat relaties niet bekrachtigend worden.

In een bekrachtigende relatie mag veel fout gaan, kan veel fout gaan (voor zover we in goed en fout denken), eigenlijk gaat het over handig of onhandig gedrag, of handige of onhandige gebeurtenissen.
Zolang men bekrachtigende eigenschappen ontwikkelt tov van elkaar in een relatie, heeft een relatie volop kans van slagen, ongeacht de vorm die een relatie heeft.

Ik wens een ieder vele bekrachtigende eigenschappen en relaties .....


© Yvonne Mooijman

Geen opmerkingen: