zaterdag 12 juli 2008

Combinatie hoogbegaafdheid, hoog sensitief gevoeligheid en autistiform gedrag

Ik kom veel mensen tegen die zich "afsluiten", contacten vermijden, oogcontact mijden.
In extreme situaties komt men dan soms in aanraking met een diagnose autisme.

Meer en meer ben ik tot de ontdekking gekomen dat het autistiforme gedrag (het moeten afsluiten) vaak een gevolg is van de hoog sensitief gevoeligheid, waar bij een overmaat aan prikkels de noodzaak ontstaat zich "te moeten afsluiten".

Bij mensen die hoogbegaafd zijn blijkt ook vaak een combinatie met hoog sensitief gevoeligheid aanwezig te zijn, ook een combinatie met autistiform gedrag komt dan regelmatig voor, waarbij ik tot de ontdekking ben gekomen dat het autistiform gedrag een gevolg kan zijn van het nog niet kunnen hanteren van de hoog sensitiviteit, waardoor overprikkeling kan ontstaan wat een overlevingsmechanisme gaat oproepen van "zich moeten afsluiten."

Tijdens de coaching gebruik ik (vanuit mijn specifieke achtergrond) methoden om het eigen energieveld beter te kunnen bewaken, evenzo is dit van belang bijvoorbeeld voor therapeuten en coaches, die onvoldoende geleerd hebben het eigen energiesysteem te beheren. Doe je dat namelijk onvoldoende dan blijkt men de klachten en energieverlies van anderen over te nemen, hetgeen uiteraard niet de bedoeling mag wezen van hulpverlening. Dit is een onderdeel van mijn coaching die heel specifiek is, vrijwel nooit houdt men zich binnen coaching bezig binnen dit gebied, omdat daar de kennis vaak niet van aanwezig is. Het beheren van het eigen energieveld heb ik tot mijn specialisme gemaakt. Een boeiend stuk om de persoonlijke effectiviteit te verhogen. Prachtig om te zien hoe mensen door beter met het eigen energiesysteem om gaan, een volstrekt andere uitstraling en een volstrekt ander contact kunnen aangaan. Waar eerst "geslotenheid" een must leek, blijken er ineens mogelijkheden waar men eerst geen toegang toe had. Een intense verandering die als uiterst positief en energiegevend wordt ervaren, die prachtig is om te mogen waarnemen.
Hoogsensitief gevoeligheid wordt vaak als negatief ervaren, als een "mankement", hetgeen geenszins het geval hoeft te wezen, dat wordt het als men nog niet goed weg weet met het omgaan ervan. Hoogsensitief gevoeligheid is een gave, die men ook moet leren handelen.
Voor ieder die energieverlies ervaart, stemmingen van anderen overneemt, overweldigd wordt door prikkels, kan ik de coaching en training aanraden, met als doel het eigen energiesysteem beter te gaan beheren.


Yvonne Mooijman


Terug naar weblog persoonlijke ontwikkeling

vrijdag 11 juli 2008

POP Persoonlijk Ontwikkeling Plan

Tijdens de coaching ben ik specifiek gericht op POP, het Persoonlijk Ontwikkelings Plan.

In bedrijven wordt met de regelmaat van de klok op basis van het persoonlijk ontwikkelings plan cursussen en trainingen gegeven, met als doel mensen tot een betere persoonlijke effectiviteit te komen.
De coaching en training sluit hier perfect op aan, omdat de coaching volstrekt persoonlijk op maat wordt gemaakt.
Hebt u vragen, neem gerust contact op.
Indien u zich inschrijft op deze weblog, dan zult u automatisch op de hoogte gebracht worden van de nieuwste ontwikkeling en belangrijkste feiten.
Voor 1 op 1 persoonlijke coaching of training kunt u altijd op aanvraag een afspraak maken. Er wordt ook in kleine groepen gewerkt.
Email mij gerust op ymg@xs4all.nl als u vragen heeft.

Yvonne Mooijman


Terug naar weblog persoonlijke ontwikkeling

Boosheid

Veel mensen zijn boos, boos op zichzelf, boos op de omstandigheden, boos op anderen, boos op de hele wereld.
Ik kom nu met een vraag waar je boos om zou kunnen worden, :"wat ben je er nu mee opgeschoten, met al die boosheid"?
Hoever heeft het je gebracht?

Boosheid roep je zelf op.
Vaak wordt dat niet zo ervaren. Maar ga eens na, vergelijk je jouw situatie met die van anderen, ben je boos op de werkelijkheid?
De werkelijkheid trekt zich hier echt niets van aan hoor!
Je hoort mij niet zeggen dat je blij dient te zijn hoor, met de werkelijkheid, maar boos zijn levert energieverlies op.
Het ondermijnt het eigen systeem, een reden om eens te overwegen wat je werkelijk wilt.

De werkelijke start zou kunnen zijn: "maak je niet boos om de huidige situatie, hij IS er en beschouw dat dat een gegevenheid is voor DIT moment". beschouw DIT als je startpunt, een punt waar je je op af kunt zetten, richting de goede kant.

Dezelfde kracht die je had om deze boosheid te ontwikkelen, heb je tot je beschikking om richting een beter gevoel te komen.
Ik zou hier graag verder op in gaan, in de coaching is dit een thema waar ik veel mee bezig ben.
Heb je vragen? Stel ze gerust!
Ik zeg niet dat het "een fluitje van een cent is", maar zeker de moeite waard!

Yvonne Mooijman


Terug naar weblog persoonlijke ontwikkeling

Gelukkig willen zijn

Ik sprak kortgeleden iemand die "op zoek was om uit de apathie te komen".
Zoals hij zei: "ik zoek iets wat me in beweging brengt", iets wat me uit mijn apathie haalt.
Hij had in gesprekken "onmogelijk gereageerd" zei hij, om maar het gevoel te hebben dat hij "leefde".
Signalen uitzenden in de hoop dat iemand reageert, onmogelijke dingen zeggen om maar in ieder geval de aandacht te krijgen. En dan maar hopen dat het hem een beter gevoel zou geven.

Ik had compassie met hem. Ik vroeg door, en uiteindelijk bleek hij geen "zin" in zijn leven te hebben. Zijn energieniveau was zo laag dat hij voortdurend moe was en futloos.
Zijn dag en nacht ritme was aardig omgedraaid.

Ik herkende er zo veel in, omdat ik het zeer vaak hoor zowel binnen als buiten mijn praktijk.
Zingevingsvraagstukken, futloos zijn, geen energie meer overhebben.
We hebben een tijd lang zitten chatten, ik heb wat doorgevraagd, hij was duidelijk op zoek om er uit te komen.
Wat ik vaak zie, is dat in die situaties extremen opgezocht gaan worden, gevaarlijke situaties opgezocht worden in de uiteindelijke hoop toch bij dat eigen gevoel te komen, of dat pestgedrag naar anderen ontstaat.
Het lijkt een steeds vaker voorkomend fenomeen.
Mocht je dit lezen en dit herkennen bij jezelf, bedenk dat het persoonlijk ontwikkelingsproces een heel belangrijke oplossing kan zijn.
Zicht krijgen op het eigen gevoel, het leren omgaan met de eigen emoties.
Het weer kunnen handelen van de eigen situatie.
Herken bij jezelf en bij anderen als dit gedrag voorkomt, en heb compassie.
Dat wil niet zeggen dat je pestgedrag over je heen moet laten storten, maar vraag eens door, geef eens aandacht, niet verder dan in je vermogen ligt.
Ik wens je succes!

Yvonne Mooijman


Terug naar weblog persoonlijke ontwikkeling

zaterdag 5 juli 2008

De innerlijke kracht van Ingrid Betancourt

Meestal word ik niet blij van kranten berichten. NU kom ik zo'n mooi positief bericht tegen over persoonlijke kracht, die uitstraalt..... over Ingrid Betancourt.

Als Ingrid in staat is dit door middel van innerlijk opgebouwde kracht te doorstaan op deze manier ..... laten we een voorbeeld aan haar nemen ....

Ik ben in gedachten vaak bij haar geweest tijdens haar gevangenschap ...

Ingrid Betancourt toont zich soeverein

REPORTAGE, Van onze correspondent Ariejan Korteweg
gepubliceerd op 05 juli 2008 02:46, bijgewerkt op 5 juli 2008 09:09

PARIJS - Alles lacht en straalt aan de ex-FARC gijzelaar als ze een glorieuze en ontspannen aankomst in Frankrijk viert.

‘Je zag geen zon en geen lucht, er was alleen een groen plafond. Ik ben heel ecologisch, maar dit was zelfs mij te veel. En alles prikt. Als je je vastgrijpt omdat je dreigt te vallen, haal je je handen open. Een vijandige wereld, met vijandige mensen.’

Zo omschrijft Ingrid Betancourt vrijdagmiddag haar verblijf in de jungle, als gevangene van de FARC. Dat doet ze in de feestzaal van het presidentieel paleis l’Elysée in Parijs, waar ze om vier uur met een Frans regeringsvliegtuig is aangekomen. Ze staat onder immense kroonluchters, door de tuindeuren zijn klaterende fonteinen te zien. In de zaal staan honderden mensen – genodigden, leden van steuncomités – die haar het liefst zouden zoenen. Een groter contrast is niet denkbaar.

Dat Ingrid Betancourt is vrijgekomen zonder dat een schot werd gelost, is een wonder. Maar minstens even verbazingwekkend is haar fysieke en geestelijke gesteldheid.

De vrouw onder de kroonluchters zou je amper haar 46 jaar geven. Alles aan haar lacht en straalt. En vooral: ze is de situatie volkomen meester.

Dat ze haar politieke instinct niet is kwijtgeraakt, blijkt als ze zich tot president Sarkozy wendt, die samen met haar kinderen, moeder en zus bij haar op het podium staat. ‘Mijn medegevangenen heb ik steeds Frankrijk voorgehouden als het land van vrijheid en geluk. Ik zou zo graag een project beginnen voor iedereen die zoals ik jaren in de Colombiaanse jungle verbleef. Ik weet niet of ik het recht heb u dit te vragen: kan Frankrijk hen een beurs aanbieden om hier hun studie af te maken?’

Sarkozy, die waarschijnlijk in jaren niet zo lang zwijgend op een podium stond, zal later zijn hulp toezeggen: aan FARC-leden die de wapens neerleggen, en vooral aan gegijzelden. Hij belooft dat Frankrijk zich zal blijven inspannen om ook de andere gegijzelden vrij te krijgen. Waarna Betancourt van het podium stapt en, onder de verbouwereerde blikken van de veiligheidsmensen, een bad in de menigte neemt. Ze omhelst een oudere dame, pakt een meisje bij de schouders, kijkt een in geel T-shirt gekleed lid van een steuncomité langdurig in de ogen.Ik wil alleen tranen van vreugde vergieten. En ik wil u allemaal omhelzen’, had ze even eerder gezegd.

Zelden zal bij een grote bijeenkomst op het Elysée de sfeer zo ontspannen zijn. Het is de sereniteit van Ingrid Betancourt, die zonder bitterheid maar met een van dankbaarheid overlopend hart de vrijheid heeft hervonden.

Je voelt bij haar een kracht van binnenuit’, zegt Anne Hidalgo, locoburgemeester van Parijs. ‘Die mentale kracht is diep verankerd. Wonderlijk is dat, als je bedenkt dat ze zes jaar geen contact met de buitenwereld had.’

‘Eindelijk vrij, 2 juli 2008.’ Dat staat in grote letters op het T-shirt van Alex Foulquier. Hij komt uit Caen, en is een van de tientallen leden van steuncomités die op het Elysée zijn uitgenodigd. ‘Ze belichaamt liefde, en respect voor anderen’, zegt hij. ‘Haar charisma is groot. We hebben voor de bevrijding van Ingrid gestreden. Nu gaan we mét haar voor de bevrijding van de andere gegijzelden strijden.’

Ook Sarkozy heeft inmiddels een volgend doel: de bevrijding van de Frans-Israëlische soldaat Gilad Shalit, sinds twee jaar in handen van de Hamas. Over een week praat hij daarover met de Syrische president Bashar al-Assad.





Terug naar weblog persoonlijke ontwikkeling

donderdag 3 juli 2008

De kracht van mededogen.

..
De kracht van mededogen.

Uit: Geweldloze communicatie – ontwapenend en doeltreffend Marshall B Rosenberg.

De chinese filosoof Chuang-Tzu stelt dat echt mededogen luisteren met het hele wezen vereist: “Met je oren luisteren is slechts één ding. Luisteren met begrip is iets anders. Maar luisteren met het wezen beperkt zich niet tot een vermogen, tot een oor, of tot het verstand. Het vereist leegheid van alle vermogens. En pas wanneer de vermogens leeg zijn, luistert het hele wezen. Er ontstaat een oprechte verbinding met het wezen recht voor je, wat nooit gehoord kan worden met het oor of begrepen worden door het verstand.
In plaats van te luisteren zijn wij al snel geneigd om een advies of geruststelling te geven en onze eigen positie of gevoel uit te leggen. Mededogen ontstaat slechts wanneer wij al onze vooronderstellingen en oordelen hebben laten vallen.
Wanneer wij anderen de tijd en de ruimte geven die zij nodig hebben om zichzelf volledig te uiten en zich begrepen te voelen.
De boeddhistisch gezegde, dat dit simpel verwoordt luidt: Doe niet zomaar iets, wees aanwezig.



Terug naar weblog persoonlijke ontwikkeling

woensdag 2 juli 2008

Maatwerk trainingsresultaten.

Maatwerk-trainingen persoonlijke effectiviteit kunnen voor de volgende doelstellingen worden ingezet:

Afhankelijk van de door u verkozen doelstellingen kunt u zich richten op de volgende items:

- Uw inzicht in uw eigen kwaliteiten en uw zelfsturing worden vergroot.

- U kunt stress signalen bij u zelf herkennen en hierop tijdig reageren.

- U krijgt meer grip op uw leef en werksituatie en weet uw keuzes te maken, ook in moeilijke situaties.

- U zult feedback kunnen geven en ontvangen.

- Uw communicatieve vaardigheden verbeteren.

- U kunt effectiever omgaan met negatieve gevoelens.

- U legt makkelijker contact met anderen, uw werkzaamheden verlopen soepeler en u lost conflicten constructiever op.

- U kiest bewust uw activiteiten beter.

- U weet hoe u assertiever kunt zijn, zonder de goede verstandhouding te verstoren.

- U heeft een communicatiestijl ontwikkeld die een positief effect heeft op uw professionele prestaties.

- U kunt uw eigen patroon van waarden en normen en dat van de organisatie vergroten.

- U kunt non-verbaal gedrag beter plaatsen en beter tussen de regels door lezen.

- U weet hoe u uw gedachten kunt sturen en beïnvloeden

- U herkent de verschillen tussen assertiviteit en agressief gedrag.

- U heeft inzicht in communicatietechnieken en non-verbaal gedrag, u weet dit te herkennen en op een effectieve manier te gebruiken.

- U weet hoe u het best kunt omgaan met het ontvangen en geven van kritiek.

- U weet hoe u effectief kunt omgaan met conflictsituaties.

- U bent in staat uw energie effectiever te beheren, wat uw gezondheid ten goede zal komen.

- U zal beter in staat zijn te ontspannen, waardoor inspanning en ontspanning in gezonde dosering kan plaatsvinden, en vermoeidheidsklachten zullen kunnen verminderen.


Afhankelijk van door u specifiek aangegeven wensen ten aanzien van beoogde resultaten wordt de training daarop specifiek op u afgestemd.

Heeft u belangstelling, neemt u contact op via ymg@xs4all.nl

Met vriendelijke groet,

Yvonne Mooijman




Terug naar weblog persoonlijke ontwikkeling

dinsdag 1 juli 2008

Training persoonlijk effectief leiderschap

Binnenkort zal de training "persoonlijk effectief leiderschap" van start gaan.
Heb je hiervoor belangstelling dan kan je het me vast per email via ymg@xs4all.nl laten weten.

Trainingen worden door mij op maat gemaakt.
Met specifieke wensen wordt rekening gehouden.
Trainingen kunnen op aanvraag, zowel in groep als in 1 op 1 training gegeven worden.
Groepstrainingen kunnen in combinatie met tussentijds persoonlijke gerichte coaching gegeven worden, waardoor het effect van de cursus persoonsgerichter effect zal hebben en nog beter bestendigt worden, door de specifiek gerichte aanpak ten aanzien van persoonlijk effectief leiderschap.

Het doel van de cursus is de persoonlijke zelfsturing te vergroten, zelfvertrouwen te vergroten, faalangst te verminderen, grenzen beter te leren stellen, keuzes beter te leren maken, beter met emoties omgaan, omgaan met kritiek , stressbestendigheid vergroten en authenticiteit te verhogen.

De cursus zal in de regio Breda gegeven worden.

Yvonne Mooijman


Terug naar weblog persoonlijke ontwikkeling