donderdag 3 juli 2008

De kracht van mededogen.

..
De kracht van mededogen.

Uit: Geweldloze communicatie – ontwapenend en doeltreffend Marshall B Rosenberg.

De chinese filosoof Chuang-Tzu stelt dat echt mededogen luisteren met het hele wezen vereist: “Met je oren luisteren is slechts één ding. Luisteren met begrip is iets anders. Maar luisteren met het wezen beperkt zich niet tot een vermogen, tot een oor, of tot het verstand. Het vereist leegheid van alle vermogens. En pas wanneer de vermogens leeg zijn, luistert het hele wezen. Er ontstaat een oprechte verbinding met het wezen recht voor je, wat nooit gehoord kan worden met het oor of begrepen worden door het verstand.
In plaats van te luisteren zijn wij al snel geneigd om een advies of geruststelling te geven en onze eigen positie of gevoel uit te leggen. Mededogen ontstaat slechts wanneer wij al onze vooronderstellingen en oordelen hebben laten vallen.
Wanneer wij anderen de tijd en de ruimte geven die zij nodig hebben om zichzelf volledig te uiten en zich begrepen te voelen.
De boeddhistisch gezegde, dat dit simpel verwoordt luidt: Doe niet zomaar iets, wees aanwezig.



Terug naar weblog persoonlijke ontwikkeling

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Yvonne,

Helemaal waar wat je geschreven hebt.
als ik echt leeg ben maak ik contact met de ziel van de persoon tegen over mij.
Je hebt Horen Luister en Verstaan,dat laatste is erg moeilijk.Maar ik doe mijn best.

groetjes Ans

Yvonne Mooijman zei

Mijns inziens is de bereidheid om de ander "werkelijk te willen verstaan", een gevolg van iemands persoonlijk aangegane ont-wikkel-ings proces, waardoor men vanuit het egocentrisme is kunnen ontwikkelen tot het in de verbinding komen te staan met de ander.( via de eigen kern).

Eerst zullen de persoonlijk opgedane wikkels die iemands werkelijke vrije kern verstikken moeten worden los gewikkeld, zodat iemand zuiver vanuit zijn kern naar buiten kan treden.

Hartelijke groeten Ans en dank je wel voor je waardevolle reactie

Yvonne