woensdag 27 juli 2011

Paarse olifant - 2

Naar aanleiding van het artikel van “de paarse olifant - leg nooit uit wat je niet wil” kreeg ik de volgende reacties:

Hoe komt het dat dit zo werkt, en hoe komt het dat we zo vaak die vergissing begaan.

Als eerste de vraag: Hoe werkt dit mechanisme?

Het heeft te maken met hoe ons onderbewustzijn werkt.

Ons onderbewustzijn heeft als primaire doel om uit te voeren wat wij zelf aan opdrachten geven. En iedere zin die wij zeggen wordt als opdracht opgevat! Het hoofddoel is de verantwoordelijkheid voor het welzijn, gezondheid en geluk van ons eigen systeem op zich nemen, en hij neemt die taak uiterst serieus, maar ook letterlijk héél letterlijk en vooral ZONDER oordeel, hij voert exact uit!

Hij voert dus ook exact uit als wij zelf een negatief plaatje aanbieden, dus een plaatje waar we bang voor zijn of wat we willen vermijden. Het plaatje waar als het ware een streep doorheen staat, maar wat als opdracht dus wel een foutief/onhandig plaatje aanreikt!

Het onderbewustzijn kan namelijk alleen maar waarnemen in “plaatjes”, “beelden”, zoals in een film of een foto.
Wij hebben in onze opvoeding echter geleerd op een bepaalde manier te denken, die eigenlijk wat tegennatuurlijk is.
Wij hebben geleerd om ons met onze aandacht te richten op fouten ... en ai ai, daar zit hem nou de kneep.(We hebben nog zoveel AF te leren!)

Wij denken sindsdien dat dit de manier van kijken is die het meest natuurlijk en effectief is, maar dat is het juist niet, en als we deze manier van kijken blijven hanteren, dan geven we juist aan ons onderbewustzijn een volstrekt verkeerde opdracht, die hij letterlijk gaat uitvoeren.

Ons onderbewustzijn neemt het plaatje namelijk heel letterlijk als regelrechte opdracht en gaat er voor zorgen dat we dat krijgen, want dat was zijn taak tenslotte.

Wil je gezondheid dan zou je je moeten richten op gezondheid en niet op pijn! Bij pijn vermijden focus je je namelijk op pijn, en wat ervaar je? Juist voortdurend pijn! Ieder klein pijntje zijn we in staat om dan op te merken.
Je onderbewustzijn gaat er namelijk op die manier mee aan de gang, jij maakt het plaatje en je onderbewustzijn gaat voor je zorgen dat je het krijgt.

Maak dus een plaatje van wat je WENST en niet van wat je wil vermijden!

En wij leerden maar op school om ons te richten op fouten, ken je al die rode strepen nog onder de fouten?
We hebben dus volop “geleerd” om verkeerde en onhandige plaatjes te maken.
En het zit er aardig ingebakken bij ons, dat is de reden dat we vaak uitkomsten krijgen in ons leven die van alles te maken hebben met wat we juist “niet wilden”, we dus juist wilden vermijden.

Het leven lijkt dus één grote les om weer AF te leren!!!!

We hebben geleerd om te denken in wat we willen vermijden, terwijl als we een plaatje weten te maken van wat we willen bereiken, we de juiste opdracht geven.

Leer dus denken in bereiken!
In plaats van “niet ziek zijn” (dat is een plaatje van een ziekbed met een streep of kruis er door, maar blijft een plaatje en dus een opdracht van een ziekbed!) is het van belang een plaatje (beeld)te maken van gezondheid, optimisme en blijheid, een goed gevoel.

Het plaatje wat we maken is de opdracht die we geven.
Plaatjes maken doen we meestal onbewust. Vandaar dat persoonlijke bewustzijn zo van enorm belang kan zijn om positievere uitkomsten te kunnen krijgen in ons leven.

Leven we in verdriet, dan is onze aandacht bij “wat we missen”, leven we in vreugde dan hebben we onze aandacht bij die dingen die ons weer vreugde kunnen schenken.

Nu blijkt dat ik gelijk vraag twee beantwoord heb, namelijk hoe het komt dat we zo makkelijk die vergissing begaan. Het komt zowel door onze “opvoeding” die te veel gericht is op vermijden waardoor het ons aardig ingebakken wordt om zo te denken.

Ga maar eens na in de omgeving, hoe vaak je mensen in vermijden hoort denken en praten. Grappig genoeg ga je het daarna ook meer in jezelf herkennen …. en dan kan je er wat mee!

Richt je op wat je oprecht wenst ... wat je wil bereiken dus.
En hoe maken we daar het beste een juist plaatje van?
Door naar het bijbehorende gevoel te gaan.... en daar kan ons onderbewustzijn nou wat mee!
Veel succes!

Lees indien gewenst ook de andere relevante artikelen over "de paarse olifant"

© Yvonne Mooijman

Geen opmerkingen: