maandag 30 juni 2008

Geen slachtoffer worden in een relatie die disfunctioneel is.

Het boek "Over relaties" van Neale Donald Walsch heeft mooie passages over "hoe in relaties om te kunnen gaan."

Bij van elkaar houden wordt zo vaak uitgelegd dat je dan maar te doen hebt wat er door de ander verwacht of verlangd wordt, terwijl indien relaties niet meer kloppend zijn het van belang is dat je toch positief in je gevoel kan staan tov de ander, maar dat het bewaken van de eigen grenzen van groot belang is.

Hij verwoordt het als volgt:

blz 23 .... we proberen alles wat we zijn aan hen te geven en we hoeven daar niets voor terug te krijgen.
Laat dit nu helder zijn. Dit betekent niet dat we hen over ons heen moeten laten lopen. Dit betekent niet dat wij onszelf op de een of andere manier tot slachtoffer moeten maken in een relatie die disfunctioneel is met hen. Daar hebben we het hier niet over. Het leven verplicht ons niet om in dezelfde ruimte te blijven met iemand die ons misbruikt. En daarom verlaat ik deze ruimte nu op dit moment.
Het betekent dat als wij onszelf zo volledig mogelijk aan anderen geven, dat wij dan onszelf de ervaring van liefde gunnen die geen voorwaarden kent, zelfs als we zeggen, “Ik kies ervoor om niet samen met jou verblijf te houden”.
… Ik merk nu op dat dit moment voor ons is om onvoorwaardelijk van elkaar te blijven houden, om elkaar in voor- en tegenspoed geschenken te blijven geven, maar dat we dat moeten doen vanaf de andere kant van de ruimte. … omdat bepaalde aspecten van jouw fysieke gedrag niet in overeenstemming zijn met de manier waarop ik mijn leven wens te leiden. En dat wil niet zeggen dat ik niet van je houd.

Onvoorwaardelijk liefhebben betekent onvoorwaardelijk voor je eigenliefde weten op te komen en vandaar uit de verantwoording nemen voor je eigen systeem. Je kunt de ander liefhebben, door je grenzen duidelijk aan te geven.
Liefhebben betekent niet zelf-opoffering, liefhebben betekent vanuit voldoende eigenliefde doen wat hoort bij jouw omstandigheden.

Yvonne Mooijman


Terug naar weblog persoonlijke ontwikkeling

zondag 29 juni 2008

Communicatietraining

Binnenkort start ik een groepstraining effectieve communicatie.
Mocht je belangstelling hebben, stuur me dan gerust even een email via welcome@take-care-oosterhout.nl

Yvonne Mooijman


Terug naar weblog persoonlijke ontwikkeling

vrijdag 27 juni 2008

Het eikenbos ....

..
Mijn verhaal is de story van het eikeltje (in me) en het eikenbos.

Mijn manier van tegen het leven aankijken heeft veel te maken met het verhaal van het eikenbos.
Soms kom ik mezelf en andere mensen tegen en zie ik ons dan klauteren en ploeteren en soms zie ik ook al vele mogelijkheden bij anderen die ze zelf nog niet kunnen neerzetten en die ze tijdelijk zelfs uit het oog verloren zijn, zoals anderen dat soms ook bij mij zien.
Ik heb het tot mijn werk gemaakt om nou net die mogelijkheden voor hen en met hen in zicht te krijgen.
Eigenlijk dus in een "eikeltje" ( geen scheldwoord hoor, het is een vrucht aan een boom, een ont-wikkelings woord !) het hele potentieel aan mogelijkheden te zien ... en dus het potentieel van het daarin aanwezige eikenbos te zien.

Als ik mensen dus hoor zeggen dat iets niet voor hen lijkt weg gelegd, zal dat mij gemakkelijk de opmerking doen ontlokken, NOG niet, zoals bijvoorbeeld in, “niet alles wat ik zie is al bereikbaar voor me”
Ik zag als het ware dat woordje “al” letterlijk als achter een glazen deur, waar hij NOG niet bij kon.

Soms vullen mensen dan wel eens voor me in, dat ik te veel wil, terwijl ik uitstekend overzie dat iemand er nog niet aan toe was op dat moment, wat voor dat moment een prima zaak is.

Maar bewust maken dat het er alleen nog maar niet is, en het er mogelijk al aan zit te komen, geeft mensen vaak de power om de energie te blijven voelen om hun potentieel aan te spreken.

Ik praat dan gewoon alvast tegen “het eikenbos” (dat soms nog diep verscholen zit, maar er wel in zit! Dit kan zowel voor degene zijn die nog in de onbalans van "onmacht" zit maar ook degene die nog in de onbalans van "macht zit", voor beiden staat de weg naar de eigen KRACHT als ont-wikkeling open)

Grappig genoeg krijg ik dan wel eens antwoord van een eikeltje …
Ach …. denk ik dan voor mezelf, wat zou ik zelf willen, als eikeltje aangesproken worden of als eikenbos…. ? Als ik zou weten dat ik eigenlijk dat eikenbos ben!

Ik BEN toch het eikenbos?
En me een eikeltje voelen …. ach …. dat doe ik alleen maar als ik me als eikeltje nog gedraag …. op weg naar het grote eikenbos … toch?
En dat geldt toch gewoon ook voor de ander?

Voor de “overtuigde eikeltjes”, ( die ik hier eigenlijk niet op mijn weblog verwacht, maar eenieder is tenslotte welkom!) ..... een eikel wordt hier niet als scheldwoord bedoeld hoor, dat zou pas echt “eikelig zijn”.

In mijn eikenbos groeien namelijk geen scheldwoorden….. het staat volop eiken … met de nodige eikeltjes als zaad waaruit weer eikenbomen kunnen groeien.

O ja, en het zijn de eiken die de cadeautjes weten te geven door de ander zonder eerst te verkleinen gewoon groter kunnen laten groeien.
Lieverds zijn dat..... die hebben de natuur van groei en bloei gewoon begrepen ...


Yvonne Mooijman




Terug naar weblog persoonlijke ontwikkeling

zondag 1 juni 2008

Levensles

..
Hoe intiem is een mens in staat te zijn,
hart weerom rood
in warme gloed ontwaakt
laat gevoelens dansen
Welk is de harmonie, vanwaar dit schoone schijnsel,
aard, ik uwer devoot
waakte over mijn eigen land.
En niemand die ik binnen liet,
ik omsloot mijn eigen condoleance
maar vond geen vat te mijner woord
'Wie 't kleine nie eert is 't grote nie weerd'
Ik zocht alleen in het diepe
en vergat te lachen
Aan de vlakte is immers de schoonheid te vinden
die van binnen straalt
Op visite
was ik
en wachtte
op een wonder.....
Hoe had ik toch kunnen weten
dat het vinden van harmonie met Leven
het vinden van totaalharmonie met gevoelens
en de prachtige symfonieën spelende in het hart
alleen worden gehoord pas als ik ècht zou kunnen delen
pas als ik iemand werkelijk in mijn hart toelaat?

met toestemming van en oprechte dank aan "Lester"
..



Terug naar weblog persoonlijke ontwikkeling