maandag 30 juni 2008

Geen slachtoffer worden in een relatie die disfunctioneel is.

Het boek "Over relaties" van Neale Donald Walsch heeft mooie passages over "hoe in relaties om te kunnen gaan."

Bij van elkaar houden wordt zo vaak uitgelegd dat je dan maar te doen hebt wat er door de ander verwacht of verlangd wordt, terwijl indien relaties niet meer kloppend zijn het van belang is dat je toch positief in je gevoel kan staan tov de ander, maar dat het bewaken van de eigen grenzen van groot belang is.

Hij verwoordt het als volgt:

blz 23 .... we proberen alles wat we zijn aan hen te geven en we hoeven daar niets voor terug te krijgen.
Laat dit nu helder zijn. Dit betekent niet dat we hen over ons heen moeten laten lopen. Dit betekent niet dat wij onszelf op de een of andere manier tot slachtoffer moeten maken in een relatie die disfunctioneel is met hen. Daar hebben we het hier niet over. Het leven verplicht ons niet om in dezelfde ruimte te blijven met iemand die ons misbruikt. En daarom verlaat ik deze ruimte nu op dit moment.
Het betekent dat als wij onszelf zo volledig mogelijk aan anderen geven, dat wij dan onszelf de ervaring van liefde gunnen die geen voorwaarden kent, zelfs als we zeggen, “Ik kies ervoor om niet samen met jou verblijf te houden”.
… Ik merk nu op dat dit moment voor ons is om onvoorwaardelijk van elkaar te blijven houden, om elkaar in voor- en tegenspoed geschenken te blijven geven, maar dat we dat moeten doen vanaf de andere kant van de ruimte. … omdat bepaalde aspecten van jouw fysieke gedrag niet in overeenstemming zijn met de manier waarop ik mijn leven wens te leiden. En dat wil niet zeggen dat ik niet van je houd.

Onvoorwaardelijk liefhebben betekent onvoorwaardelijk voor je eigenliefde weten op te komen en vandaar uit de verantwoording nemen voor je eigen systeem. Je kunt de ander liefhebben, door je grenzen duidelijk aan te geven.
Liefhebben betekent niet zelf-opoffering, liefhebben betekent vanuit voldoende eigenliefde doen wat hoort bij jouw omstandigheden.

Yvonne Mooijman


Terug naar weblog persoonlijke ontwikkeling

Geen opmerkingen: