donderdag 12 februari 2009

Vrij zijn …. Onze ultieme wens ….

..
Ken je het gevoel, plotseling iets niet meer willen, plotseling iets niet meer aankunnen. Je af “moeten” sluiten, mensen niet meer toe “kunnen” laten, soms niet meer in staat te reageren op een manier die je directe omgeving als beschaafd zou kunnen beschouwen. De enige ultieme wens die je op dat moment nog overblijft … laat me alléén, laat me vooral met rust.

En toch is juist je grootste wens … vrijheid, zelfbeschikkingsrecht!

Belemmerende overtuigingen, ook welke voor ons nog onbewust zijn, beheersen iemands leven, overheersen zelfs iemands leven. Belemmerende overtuigingen kunnen resulteren in angst of de noodzaak voelen zich te moeten afsluiten, of af te zonderen.
De huidige situatie van leven is geen keuze van leven, het is een zeer beperkend gevolg van een onderliggende overtuiging. De bestaande situatie is een gevolg van de overtuiging. Het gevolg is dat er geen vrijheid van handelen meer is, het is geresulteerd in een overlevingsstrategie waarvan men zich genoodzaakt voelt het leven te leven zoals het nu geleefd word. Veelal wordt aangenomen dat men voor dit gedrag bewust kiest. Het gedrag is zeer beperkt, men kan namelijk niet meer anders kiezen. Het is als het ware de beste overlevingstrategie geworden. En natuurlijk kiest iemand het beste wat op dat moment in zijn vermogen ligt. Dus het idee dat het een eigen keuze is, is gedeeltelijk waar. Echter men is tijdelijk het vermogen verloren om betere keuzes te kiezen.. Wil men weer werkelijke vrijheid dan zal men genoodzaakt zijn inzicht te verkrijgen in de onderliggende belemmerende overtuiging. (De belemmering van de overtuiging resulteert in een tijdelijke concrete belemmering om vrijuit te kunnen leven!).

Iedere belemmerende overtuiging van iemand kan onder ogen gezien worden, mits men dit op de juiste manier en eventueel onder begeleiding doet. Uiteindelijk is men in staat een ooit (ooit onbewust) gemaakte overtuiging die belemmerende resultaten heeft bewust te worden. De overtuiging kan los gelaten worden en omgebogen worden naar een overtuiging die vrijheid weer bekrachtigt. Gezonde overtuigingen maken mensen mogelijk hun totale potentieel aan mogelijkheden weer te gebruiken. Uiteindelijk kan men vrij zijn, echt vrij zijn!

© Yvonne Mooijman


Terug naar weblog persoonlijke ontwikkeling

Geen opmerkingen: